Resum de les primeres setmanes dels alumnes de Jardineria a kempele, Finlàndia

Dia 6 de abril.  Arribam a les 05 de sa matinada a s’aeroport de Helsinki sense cap tipus de problema. Espera d’unes  4 h a s’aeroport i sortida cap a Oulu, on arribam a les 9 h del matíi anam amb bus fins a Oulu.

Oulu és una ciutat de ses més grosses de Finlàndia. De moment tot va bé i ens hem fet fotos per sa plaça des mercat i per es tros de la mar que arriba fins aquí.

foto amb Xabuch

Hem anat a dinar a un restaurant que es diu Amarillo, on hem menjat amburguesa amb salses picants típiques d’aquí.

foto dels 3

Dia 07: En sol demà ens va venir a cercar es nostre tutor, Mr. Velin, i ens va menar cap a es campus. En aquest campus sa primera impressió va ser bona, és a dir, ses instal·lacions de aquí són espectaculars i molt contents i orgullosos de poder conèixer aquest lloc, encara que no s’assembli en res a el que nosaltres esteim acostumats. Ens varen menar a fer una volta per tot. En general ens sembla tot molt bé encara que els exteriors no acaben de estar prou ben aclarits.

Dia 08: Ordenar traster i sembrar 350 lletugues a hivernacle a més de veure fotos de floralia. Es capvespre vam anar as super a comprar.

Dia 09. Anam a s’edifici principal d’Agrària a fer centres de taula amb oasis i palos, després de dinar varem fer un altre model de pastanaga gegant per tal de penjar la coberta de una planta trepadora a una estructura rectangular i llarga.

Iniciant centres de flors

Dia 10. Aprofitam molt es dia ja que a primera hora anam cap a una botiga de material de floristeria d’Oulu i aprofitant es viatge anam per damunt la mar caminant tot gelada, i pel centre d’Oulu amb es cotxe de s’escola,  que menava una mestra de Kempele. Després anam a un spa que hi ha però només a mirar el que fan i tot seguit cap a escola a dinar i a fer floristeria després: fem un ram i un centre de taula a partir de roses, paniculata i clavells. Hi ha moltíssim de material per emprar a disposició dels alumnes.

Centre de flors

Es capvespre hem aprofitat per anar fins es super i ens ha telefonat es nostre nou amic n’Elias,  amb qui hem anat fins a Kiminki amb es seu cotxe i es seu fill petit, en Manu, a veure es ràpids d’aigua com passan per allà… Hem passat per damunt es ponts i hem anat vorejant es riu a poc a poc.

Dissabte Dia 11. Avui hem aprofitat per fer net sa roba, aclarir s’habitació i anar as centre comercial. En Martí ha comprat dues camises de marca bona per 20e.

Diumenge Dia 12: avui hem anat amb n’Elias a Hailuoto, que és una illa de la zona. Es capvespre pelis, estudiar i gim a s’habitació.

Paisatge nevat

Dilluns Dia 13: Avui hem fet reconeixement de plantes no coníferes de la zona, en total 34 noms. Es científic i en anglès. Moltes d’aquestes s’assemblen a les que tenim i ells per fer l’inventari general les agafen sense fulles, només amb les inflorescències a mig sortir.

Es capvespre hem anat fins Oulu amb bus a acabar de passar es dia i a investigar on és la parada de bus general per anar fins a Rovaniemi que hi volem anar el dissabte o diumenge. Hem visitat l’ajuntament, sa biblioteca, un museu…

Martí i escultura

Dimarts Dia 14: Avui a les 8 h hem començat a fer poda des pomers que tenien sembrats just enmig dels hivernacles de plantació de s’escola. Els tenien podats de tal manera que no es notava la seva poda continua, és més, semblava que els havien deixats créixer de la manera que ells volien per tal de no fer-los mal  i segons diuen ells per recollir les pomes el que fan és emprar una pèrtiga per tal d’agafar les pomes de més de 3m d’atura.

En haver acabat de dinar hem fer net molts de testos negres i els hem emprat per sembrar diferents varietats de hortalisses. I el capvespre hem estudiat i anat as gimnàs.

Dimecres Dia 15: Neteja del magatzem i transport de coníferes amb el nostre propi tractor cap des del magatzem als hivernacles. Després hem practicat una hora més a menar el tractor petit amb remolc.

Tractor amb remolc

Dijous Dia 16: Avui ha estat dia de floristeria. A primeres hores, fins que hem anat a dinar, hem acabat d’arrenjar els centres de taula que varem començar la setmana passada.

Feines de floristeria

Després de dinar hem anat en Dani i en Martí cap al magatzem i hem acabat de retocar les dues estructures que varem començar s’altre dia i posar-les a la furgoneta i dur aquesta, nosaltres dos mateixos cap a l’edifici principal d’Agrària. Ha conduit en Dani, evidentment. A continuació, hem baixat tots els altres centres de taula cap a la furgoneta i seguidament les hem conduït cap a l’església que es localitzava a diversos km de distància de l’escola. Aquesta església és una nau polivalent on s’hi poden celebrar actes religiosos i a la vegada també disposa de la sala principal amb taules i cadires col·locades de manera que s’hi poden organitzar els dinars o sopars allà mateix, en haver acabat la celebració. És més, també consta d’una cuina prou gran per posar-hi servei de catering.

Es capvespre hem anat a casa de n’Elias a xerrar un poc de tot, ens ha ensenyat fotos… i hem sopat de pizzes que hem anat a comprar just al seu barri.

Divendres dia 17: avui hem fet safates de llavors de diferents tipus de plantes amb flor com lliris, dàlies, lilium, … Després de dinar hem fet floristeria. Avui ha consistit en fer un centre de taula o arranjament floral a diferents nivells  amb gerbera i diferents elements verds més.

Capvespre de neteja general de la casa, rentadora i acabar de solucionar tot el tema de lloguer de cotxe per demà, ja que volem anar cap a Rovaniemi a Santa Claus Village.

Dissabte dia 18: Dia espectacular de 3h de conducció fins a Rovaniemi i arribant ja cap a Santa Claus Village, la caseta o lloc original del pare Noel. Hem fet el dia per allà i hem visitat els diferents museus. Hem fet la foto amb el pare Noel però no l’hem comprada ja que valia moltíssim, uns 60e… Tornada de 3h i a les 19 arribàvem a Oulu i a les 20 a kempele.

Casa Santa Clause

Diumenge 19: Dia normal d’anar a comprar al supermercat, capvespre normal de redacció, pel·lícules, estudiar i gimnàs.

Dilluns 20:  Avui hem fet de 8 a 12h treballant bàsicament amb pedra de bloc, ens han ensenyat que a Finlàndia es problema principal que tenen quan han de fer un forjat o una cimentació és es gel, que quan arriba s’hivern es gel romp per sa força o capacitat que té d’augmentar es seu volum i d’aquesta manera fa clots i bonys a s’asfalt. Hem fet feina dins es magatzem amb anivelladores i grava amb arena de mescla per tal de fer un tros de plaça a partir d’aquests blocs.

Es capvespre hem passejat per kempele, estudiat i  gimnàs.

Dimarts 21: Hi falten 9 dies per tornar a Menorca. Avui hem començat amb la continuació de les pedres abans de dinar tota l’estona. Es tractava de posar diferents tipus de material i fer sanefes enmig de l’estructura que varem muntar. Després de dinar hem anat a l’hort de darrera l’hivernacle i hem tret restes de branques d’arbres i arbusts primes i les hem tirat a la trituradora per fer compost, però aquesta màquina no funcionava. Finalment hem anat a l’hivernacle a fer net taules.

Capvespre normal d’anar a fer un gelat i a comprar menjar per la setmana.

Dimecres 22: Avui hem fet pràcticament el mateix tot es dia, és a dir, sembrar llavors de salaatti, com diuen ells, que venen a ser hortalisses.  Hem fet tot es dia allà mateix. També hem fet bosses amb mixta d’hortalisses, i les hem pesades i posat l’etiqueta i tot. És a dir, un procés normal de venta d’hortalisses.

Capvespre normal de reserva de cotxe i arranjar ses bicis.

Dijous 23: Tot es dia hem fet floristeria aferrant liquen a unes tables i després posar flors de plàstic enganxades amb silicona calenta i després les hem duites a ses tables baix a sa sala polivalent.

Divendres dia 24: Avui hem fet dia de classe normal a primeres hores. Primer hem estudiat una estona ses diferents plantes de sa llista de s’altre dia i després examen el qual nosaltres també hi hem participat. Després hem tingut una reunió amb Veli Matin i hem xerrat de com havia anat tot en general durant la nostre estada. Després d’haver dinat hem fet floristeria i practicat bàsicament boquets i centres de taula.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.