ESTADES FORMATIVES A EUROPA PER ALUMNES DE FP I PQPI

Gràcies als programes europeus d’aprenentatge permanent LEONARDO DA VINCI I ERASMUS els alumnes de Formació Professional i dels Programes de Qualificació Professional Inicial poden realitzar una estada formativa a un altre país de la Unió Europea durant el seu període de FCT.

El centre participa des del curs 2001-2002 en els projectes europeus gestionats per la DGFPAP de la Conselleria d’Educació del Govern Balear, que cada any concedeix als nostres alumnes diverses beques per a fomentar la mobilitat europea dins la Formació Professional.  

PROGRAMA LEONARDO DA VINCI

Aquest va dirigit a alumnes dels CFGM i de PQPI que tenen interès en dur a terme una part de les seves pràctiques (FCT) a l’estranger. En aquest cas, la Conselleria d’Educació defineix els Projectes ILLES BALEARS – LEONARDO DA VINCI.

 Amb el projecte actual, ILLES BALEARS 2010, els alumnes de CFGM poden dur a terme una estada de 4 setmanes, mentre que pels de PQPI la beca és per a una estada de 2 setmanes.
L’ajud econòmic varia en funció de la durada de l’estada i del nivell econòmic del país de destí. També es pot sol·licitar una ajuda complementària si es justifiquen despeses de preparació lingüística (prèvia o en el país de destinació).

PROGRAMA ERASMUS  

Des del curs 07-08, els alumnes dels CFGS que vulguin fer una estada formativa a qualsevol país de la UE que formi part del seu període de FCT, ho han de fer a través de Programa Erasmus.  Per això, és necessari que l’institut tengui la Carta Europea Erasmus.

 A Balears les estades Erasmus dels alumnes de FP s’emmarquen dins els projectes FP-ERASMUS que gestiona la Conselleria d’Educació. Aquest curs el projecte es denomina FP-ERASMUS 2010
Les estades són de mínim 8 setmanes, dins el període de FCT, i l’ajuda econòmica màxima per aquest curs 2010-2011 és de 320 €/4 setmanes (+ 140 € de preparació lingüística prèvia o en el país de destinació).

Funcionament bàsic

 Organització de l’estada dels alumnes:

– L’IES anomena un/a coordinador/a Erasmus i Leonardo i un/a tutor/a de mobilitat per a cada alumne/a o grup d’alumnes (si van a la mateixa empresa en el mateix període). També s’ofereixen classes de preparació lingüística (anglès) pels alumnes interessats els divendres de 15 a 16 h.

– El/la coordinador/a i/o tutor/a s’encarreguen de gestionar tota la documentació necessària, organitzar els viatges i l’estada  i miren de trobar empreses d’acollida on els alumnes puguin fer les pràctiques. Els alumnes també han de participar en el procés de recerca d’empresa, allotjament i organització de l’estada.

– Cada alumne/a ha d’emplenar una sol·licitud de participació i un currículum en l’idioma del país d’acollida.

– Els principals documents són:

  • Dades de l’empresa, compromís de participació i designació del tutor/a de l’empresa.
  • Contracte entre la Conselleria d’Educació i l’alumne/a.
  • Acord a signar per l’IES, l’empresa d’acollida i l’alumne/a
  • Programa formatiu
  • Informe del tutor sobre l’alumne/a

 Altres documents que és important que l’alumne/a prepari abans de l’estada són:

– El DNI ha de ser vigent fins després de la data de tornada.
– Convé també disposar del Passaport, també vigent durant tota l’estada.
– L’alumne/a ha d’endur-se la Targeta de la Seguretat Social i la Targeta Sanitària Europea

 

Durant la realització de l’estada hi ha d’haver una comunicació contínua entre l’alumne/a, el/la tutor/a del centre i el/la tutor/a de l’empresa d’acollida.

Un cop finalitzada l’estada l’alumne/a ha de portar el certificat de l’empresa conforme ha realitzat l’estada acordada i es fa una valoració de la mateixa:

– L’alumne/a emplena un informe de valoració personal
– El/la tutor/la del l’IES elabora una memòria i un informe econòmic.

 Per a la justificació de les despeses és necessari presentar:

– Factura bitllets d’avió, bitllets i  targetes d’embarcament a nom de l’alumne/a
– Factures de transport de l’aeroport a la ciutat d’acollida
– Factures d’allotjament a nom de l’alumne/a
– Factures i tiquets de manutenció

 Tota la informació relativa als projectes europeus que gestiona la Conselleria d’Eudació la trobareu a la secció de Programes Europeus de la web de la DGFPAP www.formacioprofessional.caib.es.

  Altres programes de pràctiques a Europa

Beques CAEB

 Beques de 13, 16 i 24 setmanes

  • Beques Leonardo da Vinci adreçades a:

– treballadors o persones en atur però amb experiència laboral prèvia 
– titulats de FP          

  • Beques Eramus: només estudiants o titulats universitaris

 

Eurobeques Caja Madrid  cedides per la OBRA SOCIAL de CAJA MADRID

 El curs passat, en el seu Programa 2010 oferiren:

  • 100 beques per alumnes de FP de GM i GS, 7 setmanes durant l’estiu 2010 per estudiants de FP o titulats majors de 18 anys i menors de 28.
  • 300 beques complementàries a una beca ERASMUS concedida per una altra entitat (en el nostre cas seria la Conselleria d’Educació).

 Pel que fa al Programa 2011 de CAJA MADRID, en breu sortirà la convocatòria. Les sol·licituds s’hauran  de fer probablement el gener – febrer de 2011.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *